Varje aktivitet bär på sin icke-aktivitet

En ekonomisk term är alternativkostnad, och dess fokus är förlust-orienterat. Det tänkesättet ligger möjligen till grund för den som har svårt att släppa taget och ta paus på riktigt. De kinesiska filosoferna kallade de ömsesidiga alternativen för Yin och Yang, två likvärdiga sidor av samma fenomen. Idrottspsykologin har lyft begreppet återhämtning och av vetenskapen vet vi att ingen muskel växer av endast utmaning och ansträngning. Det är näringen och vilan som låter muskeln växa.

Under en period var jag gäst på ett universitet i Storbritannien och hade en kollega som var buddhist. Mitt intresse för det österländska gjorde att jag blev inbjuden att lyssna till en lama vid ett par tillfällen. Ett av de uttalanden som jag minns allra bäst var svaret på en fråga som ställdes av en som satt med i trädgården och lyssnade till laman. Frågan löd: vad är det viktigaste i livet?

Det viktigaste i livet är det arbete du gör just nu, de som arbetar tillsammans med dig och den plats som ni befinner er på.”

Varje gång som jag reflekterar över meningen i detta svar, har jag hittills alltid funnit en ny vinkel. Just idag när jag reflekterar över vila, så ser jag också det underliggande svaret på varför det är viktigt att vila ifrån uppgifterna, människorna och platsen som vi kallar jobbet: just för att mitt arbete är viktigt, är min vila viktig. Jag har skaffat en skylt som ska visa mig att jag inte är på jobbet, även om mitt hemmakontor är där jag är ledig.

Min vila bär också det arbete som jag inte gör just nu. Trevlig sommar! /Caroline

I