Vägar som vi vågar vandra

Har du reagerat på att många numera väljer att berätta i media att de är stolta? Jag jublar varje gång – för att människor kan glädjas och uttrycka stolthet över det som de uppnår med sin drivkraft. Jag tänker på höstens Idolsäsong på TV4, där deltagare efter deltagare bedyrar att de är stolta över sin insats. Märk väl: i lag med andra som stöttar, i ett system med tydliga regler. Utan den inramningen kunde många vara som Bambi på hal is.

Häromveckan berättade en känd person, akademikern och författaren Ann Heberlein, att hon inte är stolt över hur hennes karriär blev, att hon skäms över detta. ”Det är ganska obehagligt att inte kunna vara stolt över sig själv… Jag är inte stolt över det här.” (Dagens Nyheter. Lördag; 2021-09-11) Hon intervjuas i olika medier om sin aktuella bok. Det förtjänar respekt att kunna reflektera ärligt och öppet om stolthet – också när känslan av skam omintetgör den!

Stolthet är en känsla som många eftersträvar – medvetet eller omedvetet. Och många kända personer väljer att prata om sin stolthet. Henke Lundqvists avsked som professionell ishockeymålvakt tidigare i år ackompanjerades av citatet att han kände sig stolt över sin karriär. Han blev superstjärna genom att stå stadigt på isen och vakta sitt mål med den äran! Det motsatta gäller för Heberlein, att döma av intervjun förefaller hon ha lämnat öppet mål på den plattform som var hennes. – Men det är få som är så kända att deras uttalade känsla av stolthet eller skam skapar rubriker.

Och samtidigt: utanför de publika arenorna spelar stolthet en avgörande roll i våra verksamheter! Varje organisation som vill växa och utvecklas tjänar på att reflektera över stolthet. Vi vinner alla på att skapa system där vi tillsammans stakar ut vägar som människor vågar vandra. Med en känsla av stolthet.

På stolt vandring och topptur senaste helg, möjlig tack vare en framkomlig väg 🙂 Ha en härlig höst! /Caroline