När oxveckor omvandlas till tigerår

På dagens pauspromenad träffade jag på en bekant, tillika matte till hund med litterär namne. Gällande läget framkom att hon tyckte att läget känns tråkigt, i alla fall föga lustfyllt för tillfället. Jag kunde både förstå och relatera, och kom därefter att tänka på att detta var den tredje personen som nyligen gjort en lägesbedömning av typen ”det känns inte kul”. Häromdagen hade jag själv googlat begreppet oxveckor, förmodligen i en strävan att finna naturliga och generella orsaker till min egen känsla av att vänta på något. Någonting som bara skulle kännas kul – utan existentiella förbehåll.

De senaste åren har onekligen satt hälsa och liv på första parkett. Och visst finns tacksamhetens glädje, men samtidigt är det är också någonting som saknas. ’Oxveckor’ gav förresten en bra förklaring – de definieras som en period då det är länge till glädjeämnen av det slag som långhelg och ledighet innebär! Så just nu lever vi helt enkelt ett gäng oxveckor med en pandemi ovanpå det.

Annars så är ljuset som har kommit supersnabbt en riktig humörhöjare, som förtjänar en egen applåd! Vad vore vintern utan ljusnande skyar! Hurra vad glad jag är ändå – när jag tänker på ljuset! Likt bokens budskap om förändringsarbete: det handlar om att rikta ljuset mot det som är värdefullt.

I organisationers förändringsarbeten finns annars en risk att fastna i ett negativt, kritiskt dömande synsätt som omintetgör den förändring som önskas. Att istället uppvärdera det som är värdefullt, uppskatta det som är viktigt och uttrycka det – det är i praktiken att möjliggöra utveckling av det som behöver få näring för att kunna växa.

De positiva tankarna förde mig bort från oxarnas möda och slit, till insikten om att det kinesiska nyåret infaller precis nu! En nystart som firas av väldigt många på vår jord den närmsta tiden: tigerns år. Med tigern sägs snabba förändringar följa, enligt kinesisk tradition. Låt oss hoppas att allas vårt 2022 för med sig förändringar som låter gemenskap och demokrati spela viktiga roller.

Med önskan om goda samarbeten! /Caroline