Gott nytt år!

När tanken tillåter oss att vara fria och fulländade kan en nystart kännas fantastisk. Precis på gränsen till det oupplevda där allt är möjligt! Och samtidigt är nyårsfirande något som enbart vuxna behöver. Barn behöver inte påminna sig om att allt alltid är i förändring.

Vi påverkar själva livets förändring genom hur vi lever vår vardag. Vår påverkan pågår hela tiden, om än bara en sekund i taget. Idrottstävlingar i vår digitala tid har delat den sekunden i så små delar att ingen kan uppfatta dem med sina sinnen. Det blir däremot möjligt att jämföra dem som tävlar, in absurdum. Driften att vara fenomenal och bäst i världen kan göra att många missar chansen att känna sitt liv under tiden som det pågår.

Barn är mycket bättre, tänker jag, när jag nu gör en jämförelse som jag anser relevant. Levande, utan reflektion om något som var aktuellt en gång. Inte heller beroende av en framtida prestation. Barn lever nuet genom sina känslor. Vissa vuxna i vår västerländska värld vill vara med om just det, och betalar för extraordinära upplevelser. Kanske för att frigöra sig från tanken om något som har varit och tanken om något som kanske kommer.

Alla var vi barn i början och barn är som livet är. Med upplevelsen av nuet som utgångspunkt kan vi värna vår vardag, extraordinär i sig själv!

Varma hälsningar från en vinterdag i Piteå. /Caroline